Zdrowy styl życia

Prosty i szybki zdrowy tort czekoladowy

25 września 2016

Nie przepadam za gotowaniem, a jeżeli muszę już stanąć w kuchni to lubię robić proste, zdrowe i smaczne dania, po których nie ma dużo do zmywania i sprzątania 🙂 Najlepsze są dania jednogarnkowe (np. jajecznica czy rosół), ewentualnie dwunaczyniowe (np. naleśniki albo muffinki).

Ostatnio szukałam prostego i szybkiego przepisu na zdrowy tort na 2 urodziny córki. Chciałam, aby nie było w nim cukru i aby był ewentualnie z mąki pełnoziarnistej. Szybko trafiłam na przepis Olgi na zdrowy tort czekoladowy, który wypróbowałam bez wahania i od razu zakupiłam produkty na dwa egzemplarze.

Tort wychodzi bardzo czekoladowy, smakuje jak brownie i rozpływa się w ustach.
Robi się go banalnie prosto, nie ma szans na zakalec, a trzymany w lodówce długo zachowuje świeżość.

Do wykonania tortu o średnicy 22-23 cm potrzebujemy:

  1. 250 g orzechów nerkowca np. z Lidla
  2. 250 g daktyli niesiarkowane, np. Bakalland w Rossmannie
  3. 1,5 tabliczki 100g gorzkiej czekolady (np. 80%, chociaż im więcej tym lepiej)
  4. 750 ml mleka krowiego 2,5%
  5. 4 łyżki kakao
  6. 2 budynie czekoladowe bez cukru np. Wianiry
  7. szklanka czekoladowych kulek Nesquik, do posypania dna formy

Daktyle namaczamy w mleku przez noc w lodówce. Następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dorzucamy nerkowce i dalej miksujemy. Dosypujemy kakao i budynie i ponownie miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę bez grudek.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i całą dokładnie natłuszczamy. Na dno wysypujemy jedną warstwę kulek Nestle. Wlewamy ciasto i wstawiamy na 2 godziny do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Jak sugeruje Olga, „po dotknięciu masa na (…) tort czekoladowy musi być elastyczna ale twardawa”. Następnie studzimy zdrowy tort na dworze (w przypadku chłodnych dni ;)), potem w lodówce.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply